E-mail marketing | 10 oktober 2022
klanten beheren

APSIS One koppeling met Tribe CRM

De koppeling tussen Tribe CRM en APSIS One brengt het beste van twee werelden samen, CRM en Marketing. Waar je binnen Tribe CRM je relaties beheert, zorgt de koppeling ervoor dat je deze relaties direct kan benaderen met de eindeloze mogelijkheden die APSIS One je biedt. In dit artikel lees je alle mogelijkheden met betrekking tot deze koppeling.
  1. Welke functionaliteit biedt de koppeling met APSIS One?
  2. Welke stappen moet ik nemen op de koppeling te activeren?
  3. Hoe koppel ik CRM gegevens aan profielen in APSIS One?
  4. Hoe werkt de e-mail koppeling tussen Apsis One en Tribe CRM?
  5. Hoe werkt de SMS koppeling tussen Apis One en Tribe CRM?
  6. Hoe werkt de marketing automation koppeling tussen Apsis One en Tribe CRM?

1 Welke functionaliteit biedt de koppeling met APSIS One?

Na het activeren van de koppeling worden alle personen uit Tribe CRM gesynchroniseerd naar APSIS One. Dit zorgt ervoor dat je direct aan de slag kunt met je marketingacties. Nieuwe personen die op een later moment worden toegevoegd in Tribe worden opgehaald door APSIS, net zoals bestaande relaties die zijn bijgewerkt.

De marketing acties uit APSIS One, zoals het versturen van e-mails of SMS, zijn in Tribe CRM inzichtelijk in de activiteit Apsis marketing campagne, daarnaast zie je bij de iedere relatie het resultaat van openen en aanklikken van de campagne terug in de activiteit Apsis marketing campagne resultaat. Selecties in Tribe CRM koppel je aan profielen in APSIS One voor gerichte campagnes.

Daarnaast kunnen markting automations uit Apsis One worden ingezet om een taak in Tribe CRM aan te maken, voor een naadloos gebruik van beide systemen.

2 Welke stappen moet ik nemen op de koppeling te activeren?

De volledige activatie bestaat uit twee stappen. De activatie van de koppeling zelf, waarbij je o.a. de Tribe velden aan de Apsis veld koppelt en de synchronisatie van de toestemmingen van de relaties.

Stap 1: Koppeling activeren

1. Navigeer naar de marketplace in Tribe CRM.
  2. Klik op het tabblad E-mail marketing.
  3. Activeer de APSIS One koppeling.
  4. De koppeling installeert nu automatisch de noodzakelijke instellingen die onderdeel uitmaken van de Apsis One module. Dit kan enige tijd duren.
  5. Open de instellingen en controleer of de standaard landcode voor telefoonnummers correct is ingesteld.
  6. Het scherm selecties kun je nu nog even overslaan, dit wordt in hoofdstuk 3 verder toegelicht. Klik op Opslaan.
  7. Kopieer de Api URL en Api Key uit het connector scherm.
  8. Open nu APSIS One.
  9. Navigeer naar het menu integraties.
  10. Indien het APSIS account meerdere secties bevat, selecteer de juiste sectie voor de activatie van de koppeling.
  11. Open het tabblad CRM en klik op verbinden met de Tribe integratie en klik op de knop doorgaan.
  12. Plak hier de API URL en Api key uit het connector scherm in Tribe en klik op verbinden.
  13. De instellingen van de integratie worden nu geopend. Open het tabblad veld toewijzigingen. Hier definieer je welke velden uit Tribe CRM je wilt synchroniseren naar APSIS One. Standaard worden de velden ID, e-mail en mobiel aan elkaar gekoppeld. Koppel, indien gewenst, extra velden aan het juiste veld in APSIS One. Extra koppeling velden kunnen in Apsis One worden aangemaakt in het gegevensmodel van de sectie.

1.  Open daarna het tabblad volledige synchronisaties. Klik hier op de knop start volledige synchronisatie.

14. De gesynchroniseerde relaties worden in Apsis One getoond in het menu doelgroep. Klik daarna op het tabblad Profielen voor de lijst met relaties. Let op: indien je binnen Apsis One                 gebruik maakt van meerdere secties, selecteer dan eerste de juiste sectie voor het juiste overzicht in de profielen. Het kan enige tijd duren voordat alle relaties gesynchroniseerd zijn.

Stap 2: Toestemming/opt-in

Marketing acties in APSIS One worden op basis van toestemmingen uitgevoerd. De gebruiker moet jouw organisatie toestemming hebben gegeven voor het sturen van marketinguitingen. In Tribe CRM leg je dit vast d.m.v. een label bij de relatie. Het label moet onderdeel uitmaken van een label categorie waarbij de opt-in is geactiveerd. Relaties met een opt-in label worden meegenomen in de APSIS One uitingen. De opt-in labels definieer je in de configuratie.

Volg onderstaande stappen om een nieuw label te definiëren:

1. Navigeer naar configuratie.
    2. Klik in het menu op labels.
    3. Open een bestaand label of maak een nieuw label aan.
    4. Activeer het schuifje Opt-in.
    5. Alle labels in deze categorie zijn nu van het type opt-in. Open in Apsis in de CRM configuratie het tabblad toestemmingen. Selecteer hier de opt-in label categorieën die je in Tribe hebt gedefinieerd en koppel deze aan een toestemming lijst in APSIS One. Definieer hier of de persoon toestemming heeft gegeven voor e-mail en/of sms. (Hiervoor moeten in Apsis One abonnementen zijn gedefinieerd).

1. Open daarna het tabblad volledige synchronisaties. Klik hier op de knop start volledige synchronisatie.

Lees dit artikel voor meer informatie over het koppelen van een label aan een relatie en het verdere gebruik van labels in Tribe CRM.

3 Hoe koppel ik CRM gegevens aan profielen in APSIS One?

In APSIS One worden profielen aangemaakt van personen. In de Tribe CRM connector kun je selecties aanmaken en deze koppelen met de profielen in APSIS One. Hiermee wordt een Tribe CRM tag toegevoegd aan de relatie in APSIS One. Deze tag kun je daarna gebruiken in de verschillende marketing acties.

Volg onderstaande stappen voor het maken van een selectie:

1. Open de marketplace in Tribe CRM en klik op de APSIS One connector.
  2. Klik op de blauwe instellingen knop.
  3. Klik op de knop voor het maken van een nieuwe selectie.
  4. Voer een naam in en voeg de selectie voorwaarden toe.

1. Klik op de knop opslaan.

Selecties Apsis One – Tribe CRM koppeling

1. Open de Tribe integratie pagina in APSIS One.
  2. Navigeer naar zoekopdrachten en profielen.
  3. Klik op de knop beheren.
  4. Je ziet hier de namen van de selecties uit Tribe. Zet een vinkje in het vakje. APSIS One zal dan in de loop van de dag automatisch de import activeren om de tags bij te werken of start de import handmatig.

4 Hoe werkt de e-mail koppeling tussen Apsis One en Tribe CRM?

Apsis One is de basis voor het versturen van een e-mail. Hier creëer je het sjabloon, maak je de selectie van relaties en verstuur je de e-mail. Heb je hulp nodig bij het maken van een e-mail in Apsis One? Apsis One heeft een uitgebreide kennisbank, bekijk de artikelen over het maken van een e-mail in Apsis One. Bekijk ook het artikel over abonnementen binnen Apsis One.

De link tussen de e-mail in Apsis One en Tribe CRM wordt gelegd in de stap Stuur naar in de e-mail instellingen van Apsis One. Activeer hier de CRM synchronisatie. De campagne resultaten uit Apsis One worden ook in Tribe CRM weergegeven.

Marketing campagne

Na activatie en verzenden van de campagne wordt in Tribe een Apsis marketinglijst aangemaakt. Deze activiteit vind je terug op het Apsis dashboard en bevat een volledig overzicht van de resultaten van de campagne.

De marketing campagne activiteit bevat de volgende gegevens:

• het onderwerp van de campagne, zoals in Apsis ingegeven
  • het aantal verzonden e-mails
  • het aantal e-mails dat is afgeleverd
  • het aantal geopende mails, dit zijn unieke aantallen
  • het aantal kliks in de mail, dit zijn unieke aantallen
  • het aantal mails dat niet afgeleverd is.

Apsis zal via een periodieke synchronisatie de meest actuele gegevens bijwerken.

Marketing campagne resultaat

Naast de marketing campagne wordt bij iedere persoon uit de campagne een activiteit Apsis marketinglijst resultaat in de tijdlijn in de gesloten activiteiten geplaatst. Hier worden de campagne resultaten voor deze specifieke persoon getoond, per campagne.

5 Hoe werkt de SMS koppeling tussen Apis One en Tribe CRM?

De SMS koppeling tussen Apsis One en Tribe CRM functioneert op dezelfde wijze als de mailkoppeling. Ben je nog niet helemaal bekend met SMS’en via Apsis One, bekijk dan de kennisbank voor meer informatie.

De link tussen de SMS in Apsis One en Tribe CRM wordt gelegd in de stap Stuur naar in de sms instellingen van Apsis One. Activeer hier de CRM synchronisatie. De campagne resultaten uit Apsis One worden ook in Tribe CRM weergegeven in de activiteit Apsis marketinglijst.

Let op:

Om een SMS te kunnen sturen heeft Apsis een telefoonnummer incl. landcode nodig. Zorg er dus voor dat je deze ook invoert in Tribe. De opmaak van de nummer in Tribe is niet van belang. Het nummer zal zonder speciale tekens worden doorgestuurd naar Apsis.

Indien het telefoonnummer in Tribe geen landnummer bevat, zal deze bij de synchronisatie automatisch worden toegevoegd o.b.v. de landcode van het land dat je in de Apsis koppeling hebt vastgelegd. Alleen telefoonnummers van 10 cijfers of meer worden gesynchroniseerd.

6 Hoe werkt de marketing automation koppeling tussen Apsis One en Tribe CRM?

Apsis One biedt uitgebreide mogelijkheden voor marketing automations. Een van de beschikbare functies is de integratie met Tribe CRM. De integratie ondersteunt het aanmaken van een taak ter opvolging in Tribe. In Apsis leg je de volgende zaken vast:

• de relaties waarvoor een taak wordt aangemaakt
  • het onderwerp van de taak
  • de eigenaar van de taak
  • het taaktype
  • de startdatum
  • de einddatum (deadline datum)

Meer informatie over het aanmaken van marketing automations in Apsis One vind je op de kennisbank.