New features & changes | 24 augustus 2023

Subtypen binnen relatie en eigen entiteiten

Het is nu mogelijk een gelaagdheid toe te voegen op het niveau van eigen entiteiten door het gebruik van subtypen.

 1. Wat zijn de voordelen van subtypen?
 2. Hoe maak ik subtypen aan?

1 Wat zijn de voordelen van subtypen?

Groeperen van entiteiten

Door hoofd- en subniveau’s aan te maken kun je entiteiten groeperen. Hiermee geef je aan dat deze entiteiten bij elkaar horen. Bijvoorbeeld voor het vastleggen van verschillende typen gereedschappen. Binnen de eigen entiteiten worden de hoofdwaarden boormachines, zaagmachines, slijptollen aangemaakt. Binnen de boormachines worden als subtype de verschillende soorten boormachines toegevoegd, zoals accuboor, klopboor etc. Op deze manier is direct inzichtelijk in welke groep een bepaalde machine thuis hoort.

Voorkomen dubbele velden

Op de entiteiten zul je velden willen toevoegen. Sommige velden heb je op iedere entiteit nodig, denk bijvoorbeeld aan het veld merk of type. Het maakt niet uit of je een boormachine of zaagmachine registreert, het veld merk is altijd noodzakelijk. Zonder het gebruik van subtypen moeten deze velden meerdere keren worden aangemaakt op iedere entiteit. Met de subtypen voeg je dit veld één keer toe aan het hoogste niveau, waarmee het ook op de lagere niveau’s zichtbaar is.

In ons voorbeeld van de gereedschappen betekent dit dat we drie niveaus’s hebben:

Gereedschap – (merk, type)
Boormachine (vermogen, accuduur)
Klopboor
Accuboor
Houtboor
 • Op het niveau van Gereedschap voeg je de velden toe, die je ook bij de subtypen nodig hebt.
 • Op het niveau van Boormachine voeg je de velden toe die voor alle boormachines van toepassing zijn, maar niet voor de zaagmachine, slijptollen etc.
 • Op het niveau van Klopboor voeg je eventueel velden toe die alleen voor een klopboor van toepassing zijn, maar niet voor de accuboor, houtboor etc.

2 Hoe maak ik subtypen aan?

De beheerder kan eigen entiteiten en subtypen aanmaken.

 1. Navigeer naar configuratie.
 2. Open het menu eigen entiteiten.
 3. Klik op de knop + eigen entiteit, voer de naam van de entiteit in en sla dit op.
 4. Open de nieuwe entiteit.
 5. Voeg eventueel alle velden toe op het tabblad velden. Het is ook mogelijk dit later te doen.
 6. Klik op het tabblad subtype en voer de subtypen in door middel van de + knop.

 

Onder de + knop in de blauwe balk worden alle geactiveerde entiteiten getoond, zodat gebruikers eenvoudig nieuwe gegevens kunnen aanmaken. Zorg ervoor dat hier alleen die entiteiten zichtbaar zijn die voor een gebruiker noodzakelijk zijn, dus wel de klopboor en accuboor, maar niet de boormachine of gereedschap entiteit. Je kan deze verbergen door het schuifje te deactiveren bij de eigen entiteiten.